Memòria Històrica Contra l’Amnèsia Generacional

Als pobles desmemoriats els queda pensar des d’un cervell que no és el propi
Perdonem, però no oblidem

Fotos d’en Robert Capa

  • “Els pobles i les persones que no tenen memòria ni identitat no són pobles ni persones: són autèntics fantasmes” (Lehendakari Juan JoséIbarretxe, *1957).
  • “La lluita de l’home contra el poder és la lluita de la memòria contra l’oblit” (Milan Kundera, *1929, escriptor txec).
  • “La primera passa per liquidar un poble és esborrar la seva memòria. Destruir els seus llibres, la seva cultura, la seva història. Després feu que algú escrigui nous llibres, la fabricació d’una nova cultura, inventar una nova història. En poc temps la nació començarà a oblidar el que és i el que era. El món del seu voltant se n’oblidarà més ràpid encara” (Milan Hübl, 1927-1989).

Algunes webs memorialistes als Països Catalans

Memòria Històrica Contra l'Amnèsia Generacional

  • “I pensar que al principi tots deien això no pot durar, això no s’aguantarà, sense sospitar que el ressò de llurs paraules arribarien arrossegant-se a través de trenta anys fins a les sordes oïdes de llurs néts. Estaven a la lluna, cecs, molt lluny de veure’s empunyant les armes de nou, de fet ja ni tan sols podien imaginar-s’hi: la cara tapada amb el passamuntanyes i pistola en mà empenyent la porta giratòria del Banc Central, o col·locant una bomba al monument a la Legió Còndor. Homes de ferro, forjats en tantes batalles, plorant pels racons de les tavernes com nens”  (“Si te dicen que caí”, 1973, novel·la de Juan Marsé, *1933, sobre la postguerra a Barcelona).
  • “¡A por otro millon de muertos!” (“ABC”, diari monárquico-franquista  de Madrid, 1949, titular en resposta a uns coneguts homes del Règim que pretenien “moderar-lo”).

Al País Valencià: “Ací, quan acaba la guerra, la vida fou molt miserable fins als seixanta: són afusellades vora quinze mil persones, cent mil passen per camps de concentració, un munt emigren i es passa molta fam” (Enric Tàrrega) ENTREVISTA A “TORNAVEU” 07-01-2015 :

La “democràcia” del silenci i de l’empar als genocides franquistes i llurs famílies, ARTICLE A DIARI DE BALEARS 21-12-2009:

Un pensament sobre “Memòria Històrica Contra l’Amnèsia Generacional

  1. Retroenllaç: Història (Recopilatori) | Braços Oberts

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.