Ser Diferent (02 – Massa Gregària, Control Social)

MASSA GREGÀRIA, CONTROL SOCIAL

(Pot ser lliurement reproduït, si és en llengua GSGFGFSDG0002 catalana i sens afany de lucre)

Ser Diferent (02 - Massa Gregària, Control Social) 01

– “Els gregaris són els qui volen ser normals a costa de tot. Els pretensiosos volen ser distints per força i superficialment, per egocentrisme. Però els genis i la gent èticament més enllà de la superficialitat ni pretenen ni defugen ser distints, simplement ho son com a resultat d’una aposta per la veritat i la justícia. Per això són estricta minoria”

– “Els genis i la gent no superficial solen ser solitaris entre altres raons perquè els interessa molt allò que no interessa (han fet els poders que no interessi) la majoria –per ex. la filosofia, les veritats incòmodes-, i els interessa poc allò que interessa la majoria (perquè els poders han fet que s’hi interessi) –per ex. el xafardeig o el futbol”.

– “Des dels mitjans de comunicació (darrere dels quals hi ha la Banca) promouen la idiotització i la robotació, un dels principals trets dels quals, especialment per al jovent, és l’orgull de la vanalitat, un egotisme superficial i buit”

– “En l’actual societat de consum de capitalisme cada vegada més salvatge és com viure segrestats per pirates (grans companyies, bancs…) que ens conten mentides i acudits (publicitat, mass mèdia…) i que ens exigeixen que els els riguem per semblar normals i no asocials ni perillosos. Molta gent innoble, sens ètica, sense aganyes i sense dignitat, naturalment, encara els riuen les tenebroses gràcies”.

 • “La nova estratègia militar passará per regular, controlar i manipular els mitjans de comunicació” (Alvin Toffier, 1928, assagista científic USA).
 • “… els poders establerts, tendeixen al control, unificació i explotació psíquica de llurs súbdits” (‘Moral i Nova Cultura’, Xavíer Rubert de Ventós, filòsof català).
 • “El sistema cultural tendeix de manera irresistible a crear conformismes de masses” (Marc Fumaroli, *1932, historiador i crític occità).

Ser Diferent (02 – Massa Gregària, Control Social) 02

 • “No ens hem de deixar fer esclaus d’ambicions i desigs que no tenim i que els mediocres ens suggereixen a fi de dominar-nos” (André Maurois, [Emile Salomon Wilhem Herzog], 1885-1967, escriptor normand).
 • “No pas per ser vosaltres molta gent heu de descobrir la veritat, ni ofegareu la raó per més que crideu plegats” (Rabindranath Tàgur, 1861-1941, filòsof i escriptor bengalí).
 • “Totes les persones neixen com a original, la majoria mor com una còpia” (Pintada).
 • “Menja merda, 40.000 milions de mosques no poden anar errades” (Grafitti).

Ser Diferent (02 – Massa Gregària, Control Social) 03

 • “La virtut, en la demanda social, és la conformitat. I pateix aversió contra l’autoconfiança. No s’estima les realitats ni els creadors, sinó les nomenades i els costums” (Ralph Waldo Emerson,1803-1882, polític i pensador nordamericà).
 • “La gent és sempre un ramat d’ovelles pasturant i no hi cal cap assaig, sols un vaquer al costat de qualsevol gos que els bordi” (“Història de la Filosofia”, de Vincenzo Gioberti, 1801-1852, polític i filòsof italià).
 • “No hem pas d’estar tan condicionats com per créixer, viure, treballar, casar-nos, jubilar-nos i morir-nos segons una fórmula que ens ha estat preparada per la nostra família, l’entorn o les institucions. En cas contrari, podrien posar a les nostres tombes aquell epitafi que deia: “Va morir als 20 anys. El van enterrar als 70” (Colin Turner, *1954, autor escocès de temes empresarials).
 • “A muntó persones no temen res amb més paor que de prendre postura que destaqui gaire i clarament del parer general. La tendència de la majoria és la d’adoptar un punt de mira tan ambigu que ho ínclourà tot, i tan popular que hi inclourà tothom. Ningú que acaroni idees altes i nobles les deu amagar sota una aparença d’aridesa per por a ser anomenats diferents” (Martin Luther King, Jr.,1929-1968, líder afroamericà i pastor baptista pels drets civils i contra la guerra del Vietnam)
 • “Els homes s’empetiteixen en aplegar-se: són els diables d’en Milton, obligats a fer-se pigmeus per entrar dins el Pandemònium. Anihilen llur propi caràcter per temor d’atraure les mirades i l’atenció i s’aboquen a la nul·litat per tal de defugir el perill de veure’s pintats” “Els qui ho relacionen tot amb l’opinió pública se semblen a eixos comediants que actuen malament per a ser aplaudits, quan el gust del públic és dolent; alguns sabrien fer una bona representació si el gust del públic fos bo. L’home honest desplega el seu paper tan bé com pot, sense pensar en la galeria” (Chamfort [Nicholas-Sebastien Roch], 1741-1794, moralista il·lustrat francès).
 • “La forma mental de l’Encadenament és l’estúpida lógica de la rutina que no ens fa pas fer les coses perquè semblen assenyades, sinó que ens les hi fan paréixer perquè la gent les fa i prou” (Giuseppe Giovanni Lanza del Vasto, 1901-1981, deixeble cristià europeu de Gandhi).

Ser Diferent (02 – Massa Gregària, Control Social) 04

 • “L’agència de publicitat “Ruthrauff and Ryan” es vantava de l’éxit obtingut en seguir l’exemple d’editors i directors de cinema, i dels “best sellers”, i instruïa el seu personal perquè ajustassin les seves redaccions segons una denigrant però indefugible realitat: ‘Després de tot, els homes i dones de la massa es caracteritzen per una increïble estretor mental. Durant la infantesa se senten atrets per les coloraines vives, la lluentor i el soroll. I en l’edat adulta mantenen unes reaccions bàsiques sorprenentment semblants’” (Tomás López, “Aproximación a la telenovela”).
 • “En aquest món no hi ha major pecat
  que el de no seguir l’abanderat
  no, la gent no s’estima pas que
  cadascú tingui sa pròpia fe”
  (D’una famosa cançó de cantautor francés-occità dels anys 60, cantada en foraster pel valencià Paco Ibàñez).

Ser Diferent (02 – Massa Gregària, Control Social) 05

 • “Qui segueix alegrement la música en formació tot desfilant-hi ja s’ha ganyat el meu menyspreu. Ha rebut un cervell gran per error i amb l’espina dorsal en tindria ben bé prou” (Albert Einstein,1879-1955, científic judeoalemany nacionalitzat nordamericà, Premi Nobel de Física del 1921).
 • “Quan et trobes tu mateix del mateix costat que la majoria, és que ha arribat el temps de la pausa i de la reflexió” (Mark Twain,1835-1910, escriptor i periodista nordamericà).

IMATGES0010
IMATGES0011

 • “El vostre pensament és el de les xerrameques i els falsos plaers. El meu és el pensament d’aquell perdut en sa pròpia terra, estranger dins sa pròpia nació, solitari entre sos parents i amics.
  El vostre pensament fa sonar trompetes quan balleu. El meu prefereix l’angoixa de mort a la vostra música i dansa.
  El vostre pensament us fa aspirar a títols i càrrecs. El meu m’exhorta a servir amb humilitat.
  El vostre pensament diferencia el pragmàtic de l’idealista. El meu descobreix que la vida és una, i que ses mesures i pesos no coincideixen pas amb els vostres. Aquell que etiquetes d’idealista, pot ser un home pràctic.
  El vostre infon arrogància i superioritat dins els cors. El meu sembra l’amor a la pau i el desig d’independència.
  Vosaltres teniu el vostre pensament i jo el meu”.
  “La gent de la ciutat aparenten gran saviesa i coneixença, però la seva fantasia és sempre falsa car sols són experts en la imitació”
  “Me n’alluny de la gent que pensa que la insolència és coratge i la tendresa covardia. I me n’alluny també dels qui creuen que la xerrameca és saviesa i el silenci ignorància”.
  “Dins la boca de la Societat hi ha a muntó dents malmeses, cucades fins als ossos de les queixalades. Però la Societat no tracta d’extraure-les per deslliurar-se de l’afecció. Hi ha un fum de dentistes que disfressen les dents infectades de la Societat amb or llampant. I en són molts els seduïts per aquests falsos reformadors: Llur destí és la sofrença, la malaltia i la mort.
  Visita els tribunals, guaita com actuen els malèvols i corruptes funcionaris de la Justícia. Mira’ls jugant amb les idees i els pensaments del poble pla com el moix juga amb el ratolí. Visita les llars dels rics, on viu la pressumpció, la falsia i la hipocresia. Però no t’estiguis d’anar també als ravals dels pobres, on regna la por, la ignorància i la covardia.
  Visita llavors els dentistes, rabents amb els dits i senyors d’eines delicades, pastes dentals i sedants, que passen llurs dies omplint els forats de les dents damnades de la nació per amagar la podridura”.
  (Khalil Jubran, 1883-1931, escriptor i artista libanés emigrat als Estats Units).
 • “Llig cada dia quelcom que ningú més no llig. Pensa cada dia quelcom que ningú més no pensa. Fes cada dia quelcom que ningú més no és prou fava com per a fer-ho. És dolent per a la ment de pertànyer contínuament a la unanimitat (de la majoria)” (Christopher Morley, 1890-1957, escriptor nordamericà).
 • “Diners de tort fan veritat
  e de jutge fan advocat…”
  (“Elogi dels diners”, Anselm Turmeda, escriptor mallorquí, s. XIV).

Ser Diferent (02 – Massa Gregària, Control Social) 08

 • “La gent no demana fets per a decidir-se. Prefereixen més aviat una bona emoció que els satisfà l’ànima que una dotzena de fets” (Robert Keith Leavitt, 1681-1757, historiador escocès).
 • “Qualsevol acció de propaganda ha d’esser necessàriament popular i adaptar el seu nivell intel·lectual a la capacitat respectiva del més limitat dels destinataris naturals d’aquesta. Per tant, el grau intel·lectual d’aquesta propaganda haurà d’esser més baix com major sia el conjunt de la massa humana que vulguin atènyer. Però quan maldes per atreure’t tota una nació, com exigiexen les circumstàncies…no podràs esser mai prou prudent a l’hora de mirar perquè les formes intel·lectuals sien simples en grau màxim” “La capacitat de la gran massa és summament limitada i també la seva facultat de comprensió, i enorme la seva manca de memòria. Per tant, tota propaganda eficaç ha de concretar-se en molt pocs punts i saber-los explotar com a apotegmes fins que el darrer fill del poble pugui formar-se una idea del que volem…” (Mein Kampf, Adolf Hitler, dictador terrorista, però genial propagandista, 1889-1945).
 • “En sortir de sa casa cercava la causa d’aquesta acritud, de part de gents que tenien amistat amb ell; la va trobar per fi. És que amb allò els feia entreveure que no depenia d’ells. Tothom que té poques necessitats sembla amenaçar els rics per estar sempre disposat a escapar-se’n. Els tirans veuen per això que perden un esclau. Podem aplicar aquesta reflexió a totes les persones en general. L’home que ha vençut la inclinació a l’amor mostra una indiferència sempre oiosa a les dones: deixen immediatament d’interessar-s’hi” («Màximes i Pensaments», d’en Chamfort [Nicholas-Sebastien Roch], 1741-1794, moralista il·lustrat alvernès).
 • “Hi ha una certa semblança entre les mesures necessàries quan fem una analogia biològica ampla entre cossos i tumors malignes, per una banda, i d’una altra, entre una nació o uns individus que s’han tornat asocials a causa de llur constitució defectuosa… Qualsevol intent de reconstrucció que utilitzi elements que han perdut llur natura i trets propis és condemnat a fracàs. Afortunadament, l’eliminació de tals elements és més fàcil per al metge de salut pública i menys perillós per a l’organisme supraindividual, del que tal operació seria a càrrec d’un cirurgià per a l’organisme individual” (“Pertorbacions de comportament específic d’espècie provocat per la domesticació”, article del professor nazi Lorenz, juny 1940).

Ser Diferent (02 – Massa Gregària, Control Social) 09

—— ARTICLES RELACIONATS ——

5 pensaments sobre “Ser Diferent (02 – Massa Gregària, Control Social)

 1. Retroenllaç: Ser Diferent (01 – Front al Conductisme de Masses) | Braços Oberts

 2. Retroenllaç: Ser Diferent (03 – Amor a la Veritat i Sentit Crític) | Braços Oberts

 3. Retroenllaç: Ser Diferent (04 – Raonar / no Pensar. Què és “Normal”?) | Braços Oberts

 4. Retroenllaç: Estratègia i tàctica (Recopilatori) | Braços Oberts

 5. Retroenllaç: Psicologia (Recopilatori) | Braços Oberts

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.