Ser Diferent (03 – Amor a la Veritat i Sentit Crític)

AMOR A LA VERITAT I SENTIT CRÍTIC

(Pot ser lliurement reproduït, si és en llengua GSGFGFSDG0002 catalana i sens afany de lucre)

– “Qui diu coses noves que van contra la rutina i el pensament únic instaurat i benvist, sempre s’arrisca a ser titllat de boig, antisocial, “friki”, etc., és a dir, a fer de cap de turc, perquè la gent sempre s’estima més l’aplaudiment fàcil i l’acceptació del ramat que no unes afirmacions incòmodes. Pensar és molt cansat i no té massa bona premsa, i menys a l’Estat espanyol. Qui diu coses noves, les ha de pagar sempre: llei sociològica i psicològica. Qui accepta un repte així ha de saber patir i suportar amb el màxim estoicisme i humor el que li vingui, que generalment no és poc. Això s’ho ha guanyat per no deixar dormir al ramal”.

 • “Els grans esperits sempre han trobat oposició violenta de part de les mediocritats, les quals no poden copsar quan algú no se sotmet irreflexivament als prejudicis hereditaris ans fa un ús honest i valent de la seva intel·ligència” (Albert Einstein,1879-1955, científic judeoalemany nacionalitzat nordamericà, Premi Nobel de Física del 1921).
 • “Quins estralls fa el sentit comú, allò més antifilosòfic i antiideal que existeix! El sentit comú declara boig, en una societat en què només hom fa servir la simple vista, la vista comú, aquell qui mira amb microscopi o telescopi” (Miguel de Unamuno, mort confinat pels franquistes a les acaballes del 1936).
 • “Perdre la individualitat pròpia i esdevenir un simple engranatge d’una màquina, és impropi de la dignitat humana” (Mahatma Gandhi, 1869-1948, independentista i místic indi).
 • “D’on vénen aquestes calúmnies que s’han difós contra tu? Perquè si no fessis res més ni de diferent manera que els altres, mai no s’hagués parlat tant de la teva persona ni s’hagués remogut tant soroll. Digues, doncs, en què consisteix això, a fi que no formem un judici temerari sobre tu” (“Apologia de Sòcrates”, de Plató [Aristocles], ca. 427-347 a.C., filòsof idealista grec).
 • “Què és un filòsof? És un home qui oposa la natura a la llei; la raó al costum; la pròpia consciència a l’opinió pública; i el propi judici, a l’error” (Chamfort [Nicholas-Sebastien Roch], 1741-1794, moralista il·lustrat francès).
 • “Un heretge és algú qui guaita amb els ulls propis” (Gotthold Ephraim Lessing, 1729-1781, escriptor alemany).
 • “El primer deure d’un home és pensar per si mateix, l’home que no diu el que pensa no és un home honrat” (José Martí, 1853-1895, poeta i independentista cubà fill de valencians, assassinat pels espanyols).
 • “La humanitat ha progressat- científicament, però també moralment- quan no ha tingut por de saber” (Josep Ma. Espinàs Massip, *1927, escriptor i periodista barceloní, dels “Setze Jutges”).
 • “Cada època és salvada per un petit grapat d’homes, els quals tenen el coratge de ser inactuals” (Gilbert Keith Chesterton, escriptor catòlic, nat el 29.5.1874 a Kensington – mort el l4.6.1936 a Londres).
 • “El lideratge no és la reserva privada d’uns pocs homes i dones carismàtics. Es tracta d’un procés normal que la gent corrent engega quan estan portant el millor de si mateixos i dels altres” (Autor desconegut).
 • “L’home sempre és imperfecte; s’esdevé que, de vegades, és més o menys hipòcrita i llavors els tararots diuen si és o no home de bons costums…Per cada milió de tals bèsties hi ha un valent qui es posa per damunt de tot, àdhuc de les lleis, sempre en línea recta i amb el cap alt. Però ha de lluitar contra la calúmnia, l’enveja, la mediocritat, contra tothom. Aquests homes són grans poetes i llurs poesies són llurs accions i sentiments” (Honoré de Balzac, 1799-1850, escriptor realista i torrencial, mig occità).
 • “Sols hi ha una via per a escapar-se de l’alienació de la societat d’avui en dia: retirarse’n” (Rolan Barthes, lingüista postestructuralista).
 • “A causa de l’escassedat de seguidors fidels, la producció dels grans líders ha quedat eliminada. L’home que vol dirigir l’orquestra ha de donar l’esquena a la multitud” (James Crook).
 • “Per ser un líder dels homes és menester girar l’esquena als homes” (Henry Havelock Ellis, 1840-1916, escriptor anglés).
 • “El ben-adaptats fan profetes de poca volada” (Eric Hoffer, 1902–1983, pensador nordamericà autodidacte de família alemanya).
 • “De vegades embogim, perquè vam oblidar que som diferents. Perquè l’amor no és una competència per tal que cadascú superi la força de l’altre, és més una cooperació que ha menester d’aquestes diferències” (Richard Bach, *1936, escriptor estadounidenc).
 • “No vagis pas allà on el sender pot dur-te, vés, altrament, on no hi ha senda i deixa-hi un rastre”. (Ralph Waldo Emerson,1803-1882, polític i pensador nordamericà).
 • “El gran mal de l’home no rau en la pobresa ni en l’explotació, sinó en la pèrdua de singularitat humana sota l’Imperi del consumisme” (Pier Paolo Passolini, 1922-1975, director de cinema i poeta italià).
 • “Els independentistes no podem evitar somriure quan se’ns qualifica de radicals. Somriem perquè la perillositat de la nostra radicalitat consisteix a ser radicalment normals. Tan radicalment normals com són els holandesos, els danesos o els portuguesos” (Víctor Alexandre, *1950, periodista i escriptor principatí).

IMATGES0014

—— ARTICLES RELACIONATS ——

5 pensaments sobre “Ser Diferent (03 – Amor a la Veritat i Sentit Crític)

 1. Retroenllaç: Ser Diferent (01 – Front al Conductisme de Masses) | Braços Oberts

 2. Retroenllaç: Ser Diferent (02 – Massa Gregària, Control Social) | Braços Oberts

 3. Retroenllaç: Ser Diferent (04 – Raonar / no Pensar. Què és “Normal”?) | Braços Oberts

 4. Retroenllaç: Estratègia i tàctica (Recopilatori) | Braços Oberts

 5. Retroenllaç: Psicologia (Recopilatori) | Braços Oberts

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.