Lideratge – Líders i Seguidors (06 – Relació dels Líders amb els «Dirigits»)

(Pot ser lliurement reproduït, si és en llengua GSGFGFSDG0002 catalana i sens afany de lucre).

RELACIÓ DELS LÍDERS AMB ELS «DIRIGITS»

 • “Per guiar la gent, camina a la vora, rere d’ells…  Pel que fa als millors dirigents, la gent a penes nota que existeixen. El líder no és tan bo quan la gent l’obeeix, el lloa i l’aclama; i és pitjor, quan li tenen por i el menyspreen. Pitjor encara quan la gent li té malícia. Però d’un bon capdavanter, que parla poc quan el seu treball està enllestit i el seu objectiu acomplert, ells en diran “Ho vam fer nosaltres mateixos!” (Lao Tsè o Lao-Tzu, ca. 604-565 a. de C., filòsof xinès, fundador del taoisme, autor del “Tao te King” o “Dao de Jing”, llibre filosòfic que significa “el camí dels déus”).
 • “Per a guiar, has de ser dòcil. Per a seguir el capdavanter, has de ser fàcil de dirigir. Per a no ser ni una cosa ni l’altra, simplement no cal ser res” (Bunch & Breeze).
 • “No hi ha major poder de canvi que descobrir allò que una comunitat considera important” (Margaret “Meg” Wheatley, autora estatunidenca sobre conducta organitzacional, lideratge, canvis…).
 • “Copsar les necessitats humanes és la meitat del treball per a satisfer-les” (Adlai Ewing Stevenson, 1900-1965, advocat i polític estatunidenc).
 • “La gent subestima la pròpia capacitat de canvi. Mai no hi ha un moment adequat per fer una cosa difícil. El treball d’un dirigent és ajudar les persones a tenir una visió de llur potencial” (John Porter).
 • “Supòs que el lideratge d’un sol cop volia dir músculs, però avui significa portar-se bé amb la gent” (Mahatma Gandhi, 1869-1948, independentista i místic indi).
 • “En Burn fou el primer a identificar la distinció entre lideratge “transaccional” i “transformacional”, tot explicant que el primer era un acord tàcit per a intercanviar un benefici per un altre (com ara, llocs de treball per vots) mentre que un líder del segon tipus estableix un lligam més pregon amb els seus seguidors” (Carol Kennedy, Introducció a “Guide to management gurus”).
 • “L’home magnètic és atent, amable, polit, afectuós sempre i amb tothom, no pas per motius egoistes, cosa que és ràpidament descoberta, sinó perquè ha convertit aquesta casta de conducta en principi i li és una mena de segona natura. Té un bon somriure, una paraula amable i una cordial encaixada de mans per a tothom. No es mostra mai indiferent als patiments que l’envolten, ans hi té sempre un mot de conhort amanit. Té una frase de simpatia per al qui es troba en qualque entrebanc. I té el do de fer sentir als altres que es troben sempre a la mateixa alçada en què ell es troba; com si la qüestió de superioritat o d’inferioritat no vingués gens a tomb en llurs mútues relacions” (Dr. Herbert A. Parkyn, escriptor especialista en autosuggestió per a sanació).
 • “Poques voltes l’errarà qui es posa com a deure primer de treure un patiment al més dèbil per a carregar-lo damunt de si mateix” (Maurice Polydore-Marie-Bemard Maeterlinck, 1862 Gant – 1949 Cannas, assatgista i dramaturg flamenc).
 • “Sempre em diuen: -Endavant! No ens fallis!. I jo responc: -No ens fallis, tu!” (Joan Carretero, líder de ReagrupamentCat, grup independentista català).
 • “Els éssers humans som ambiciosos i racionals, i orgullosos. I no acceptem de seguir la línia de la gent que no ens respecta i que no creiem que tinguin els nostres millors interessos dins el cor. Estem disposats a seguir els líders, però sols en la mesura que creiem que ells fan una crida a la millor part de nosaltres, no pas a la pitjor” (Rachel Maddow, 1973, personalitat radiofònica i comentarista política californiana).
 • “El lideratge és la capacitat per a dirigir, fins i tot d’inspirar els altres en una visió compartida. Els líders tenen una visió clara i la saben comunicar a llurs empleats. Fomenten un ambient dins de llurs empreses que estimula l’assumpció de riscs, el reconeixement i recompenses, i la potenciació d’altres líders que puguin emergir. En altres paraules, és influir i dirigir els membres del grup cap a l’assoliment de les metes de l’organització. És l’activitat de guiar. És el col·lectiu de les persones que dirigeixen un grup. Les qualitats de lideratge són molt importants en qualsevol bon administrador” (Dwight David “Ike” Eisenhower, 1890-1969, general en cap de les forces aliades al Front Occidental, cap de l’Estat Major EUA i 34è President dels Estats Units).
 • “Guieu i inspireu la gent. No feu res per utilitzar o manipular la gent. Els inventaris es poden manejar, però la gent ha de ser guiada” (Henry Ross Perot, *1930, multimilionari i polític texà).
 • “El pastor sempre tracta de persuadir les ovelles que els interessos d’elles i els seus propis d’ell són els mateixos” (Stendhal [Marie Henri Beyle], 1783-1842, escriptor realista francès de la novel·la psicològica).
 • “Sovint, els participants tindran més possibilitats de desenvolupament personal en cometre un error i assegurar-se que no torni a passar, que si són informats de la manera correcta de fer alguna cosa” (Daniel Siddins).
 • “La multitud dóna al dirigent una nova força” (Sigismund Evenius [o Eue, Euenius, Even], 1587-1639, pedagog alemany).

—— ENLLAÇOS RELACIONATS ——

12 pensaments sobre “Lideratge – Líders i Seguidors (06 – Relació dels Líders amb els «Dirigits»)

 1. Retroenllaç: Lideratge (Recopilatori) | Braços Oberts

 2. Retroenllaç: Lideratge – Líders i Seguidors (01 – Què és el Lideratge?) | Braços Oberts

 3. Retroenllaç: Lideratge – Líders i Seguidors (02 – La Tensió del Lideratge amb el Poble) | Braços Oberts

 4. Retroenllaç: Lideratge – Líders i Seguidors (03 – Necessitat, Importància del Lideratge) | Braços Oberts

 5. Retroenllaç: Lideratge – Líders i Seguidors (04 – Evidència del Lideratge – Les Proves) | Braços Oberts

 6. Retroenllaç: Lideratge – Líders i Seguidors (05 – Evidència del Lideratge – Ser Reconegut com a Tal) | Braços Oberts

 7. Retroenllaç: Lideratge – Líders i Seguidors (07 – Guiar i Encoratjar) | Braços Oberts

 8. Retroenllaç: Lideratge – Líders i Seguidors (08 – La Naturalitat de Ser Líder) | Braços Oberts

 9. Retroenllaç: Lideratge – Líders i Seguidors (09 – Qui Serà el Líder i Qui l’Haurà d’Obeir o Seguir-lo) | Braços Oberts

 10. Retroenllaç: Lideratge – Líders i Seguidors (10 – Diferències Líder /-/ Seguidor) | Braços Oberts

 11. Retroenllaç: Lideratge – Líders i Seguidors (11 – Seguidors) | Braços Oberts

 12. Retroenllaç: Lideratge – Líders i Seguidors (12 – Terrible Relació Entre Líders i Seguidors) | Braços Oberts

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.