Ser Diferent (04 – Raonar / no Pensar. Què és “Normal”?)

RAONAR / NO PENSAR. QUÈ ÉS “NORMAL”?

(Pot ser lliurement reproduït, si és en llengua GSGFGFSDG0002 catalana i sens afany de lucre)

– “Hem d’anar a explorar i a terrenys mentals encara no colonitzats, “més enllà”, això és la clau del triomf. Això vol dir eixir de la rutina, encara que ens diguin frikis i coses semblants, i de pitjors. No es tracta pas de voler ser diferents, sinó d’haver de ser-ho per una bona causa (la veritat, la justícia, etc.). Fer de testimonis, de llum en un món deixadament a fosques, contra vents i maror. La gent vol ser mediocre i ordinària, volen anar a l’escorxador tots plegats i sense assabentar-se’n gaire (com els jueus feren als anys 30), i per això són capaços de bramar tots plegats a l’ovella negra. Però per fer reviscolar una nació no hi ha més remei que ser “extra-ordinari”. No és cap intent egòlatra, sinó una necessitat dels temps, nacional i també de supervivència psíquica individual”

– «Quan la gent diu «jo sóc normal», en realitat està dient: «sóc mediocre i vanal i em neg a tenir més imaginació»…perquè sóc malfeiner i covard» «Noè, Sòcrates o Jesucrist tampoc no eren gens «normals». Eren en franca minoria i contra tots els poders establers i «oficials». Per tant, no cal sufocar-se ni amoïnar-se gaire si ets «distint», minoritari i malmirat» «Per què en diuen «normal» quan volen referir-se a «mediocre»?».

 • “Raonar i convèncer, què difícil, llarg i costós! Suggestionar? Qué n’és de fácil, ràpid i senzill!”
  (Santiago Ramon y Cajal, 1852-1934, dramaturg, professor i metge històleg navarrès, Premi Nobel de Medicina).
 • “Hi ha gent tan plena de sentit comú, que no els queda ni el més petit racó per al sentit propi” (Miguel de Unamuno, mort confinat pels franquistes a les acaballes del 1936).
 • “Els homes encarregats del funcionament de les cambres de gas i dels forns anaven a l’església, estimaven llurs fills i eren afectuosos amb els animals” (“Holocaust”, novel·la de Gerald Green, 1978).
 • “La societat humana s’ha sotmès durant setanta segles a lleis corruptes, i així arribà a perdre la comprensió del significat de les lleis superiors i eternes…La malaltia espiritual passa en herència de generació en generació, fins que s’esdevé part del poble, que la considera no ja cap malaltia sinó un do natural que Déu vessà damunt Adam. Si aquesta gent troba algú lliure dels gèrmens d’aquesta malaltia, ho jutja una vergonya i una ignomínia” (Jubran Khalil Jubran, 1883-1931, escriptor i artista libanès).
 • “Viure és sentir-se perdut” (José Ortega y Gasset, 1883-1955, filòsof i escriptor espanyolista).
 • “Alto, no sou vós?- va fer ella.
  -No ho volia ser.
  Ella obrí els ulls com a plats. S’havia quedat a quadros. Cavil·lava. Jo podia veure, inclús en aquell petit detall, que pensar havia de ser sempre una nosa per a ella” (“La gran dormida/ The Big Sleep”, cap 1, d’en Raymond Chandler).
 • “Allò normal no és més que un cicle d’una rentadora” (Whoopi Goldberg [Caryn Elaine Johnson], *1955, comedianta neoiorquina).

Ecòlegs per Manitú 01

 • “Les muntanyes més difícils de superar són les muntanyes mentals” (Anònim).
 • “Qualsevol que mai no ha comés una errada, no ha provat mai res de nou” (Albert Einstein,1879-1955, científic judeoalemany nacionalitzat nordamericà, Premi Nobel de Física del 1921).
 • “…explica que…havia tractat a posta de treure’m de polleguera, perquè jo mateix estava treient-l’en amb la pesadesa del meu capteniment esperat. Afegí que les meves rutines eren igual de folles com el seu udolar de xiulet”. “Un caçador … no és de cap manera com els animals que acaça, fixos en rutines feixugues i en capricis previsibles; és lliure, fluïd, imprevisible” (“Viatge a Ixtlan”, 1972, de Carlos Castaneda, 1925-1998, escriptor hispanoamericà).
 • “Les dones volen homes mediocres, i els homes treballen de valent per tornar-se tan mediocres com sia possible” (Margaret Mead, 1901-1978, antropòloga estadounidenca).
 • “Profetes, místics, poetes, científics, descobridors són homes les vides dels quals estan dominades per una visió, són essencialment homes solitaris…els pensaments i emocions no estan subjectes al domini del ramat” (Bertrand Arthur William Russell, 1872-1970, activista pacifista, filòsof i matemàtic anglès).
 • “Desapareixeran. Sarajevo serà un perol negre (=tomba), on 300.000 musulmans moriran. No estan bé del cap. Això és clar per a tothom. Serà un bany de sang real” (Radovan Karadžić [Радован Караџић] , *1945, President serbi i criminal de guerra).

Ser Diferent (02 – Massa Gregària, Control Social) 11

—— ARTICLES RELACIONATS ——

5 pensaments sobre “Ser Diferent (04 – Raonar / no Pensar. Què és “Normal”?)

 1. Retroenllaç: Ser Diferent (01 – Front al Conductisme de Masses) | Braços Oberts

 2. Retroenllaç: Ser Diferent (02 – Massa Gregària, Control Social) | Braços Oberts

 3. Retroenllaç: Ser Diferent (03 – Amor a la Veritat i Sentit Crític) | Braços Oberts

 4. Retroenllaç: Estratègia i tàctica (Recopilatori) | Braços Oberts

 5. Retroenllaç: Psicologia (Recopilatori) | Braços Oberts

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.