Llibre Infinit

A L’AUTOCONEIXEMENT PER LA BÍBLIA

  • “Coneix-te a tu mateix”, deien els filòsofs clàssics grecs. “El lloc de naixença de l’èxit per a cada persona rau en l’autoconeixença. L’autoconeixença farà ús de qualsevol cosa que li sia donada. Si els pensaments constructius són plantats, els resultats positius en seran el resultat. Planteu les llavors del fracàs o el fracàs vindrà tot seguit. I des de l’única real llibertat, una persona té, en la tria dels pensaments amb què nodrirà la pròpia autoconeixença, la total responsabilitat pels resultats que obté” (Sidney Madwed).

La Bíblia és mirall que se’ns posa davant per tal que ens hi veiem segons som vists per Déu, criteri on comparar-nos per autoconèixer-nos, altrament, quins referents podem prendre? Déu és la llum solar que fa clares les tenebres i la manca d’autoconeixença. Com deia l’alliberador d’esclaus Abraham Lincoln: “Sense la Bíblia, no podríem saber què és just o injust. Tot allò més desitjable per a la felicitat humana d’ací i d’allà hi és descrit”.

“Que el món progressi tant com vulgui, que totes les branques del coneixement humà es despleguin al mes alt grau, res no reemplaça la Bíblia, base de tota educació” (Goethe). “Com són de miserables i menyspreables les paraules dels nostres filòsofs, amb totes llurs contradiccions, comparades a les Santes Escriptures” (Rousseau). “Lo fonament d’aquesta vida és la veritat de Nostre Senyor Jesucrist coneguda en les Escriptures Evangelicals” (Arnau de Vilanova a la Lliçó de Narbona, 1310) “La Bíblia és com la sorra del mar, un llibre infinit”, digué José Luis Borges. “Es un enigma sorprenent”, diu Diderot. “Que hom llegesca, quan el sol calfa molt brunzent, la Bíblia; i quan el sol amaina, que hom aprengui a sembrat bagots de raïm com aquells de Canaan”, deia l’independentista cubà José Martí…

Cap altre manuscrit de la literatura clàssica ha pogut ser provat com la Bíblia. Els manuscrits més antics dels clàssics pertanyen al segle IX d.C., amb molt pocs exemplars. En canvi, de l’Antic Testament, primera part de la Bíblia, hi ha avui 1.490 manuscrits i milers de fragments, alguns del segle IV a.C. Del Nou Testament, segona part de la Bíblia, existeixen 4.685 manuscrits, alguns dels segles II i III d.C.

Sols l’estudi quotidià del document més antic, més llarg i millor conservat de la història de la humanitat, ja mereix la pena, PER QUÉ NO PROCUREM D’ESTUDIAR-LA UNA MICA?.

Totes les persones, creients o no, deurien investigar i trescar per aquestes pàgines. La persona interessada en la història, l’escriptor, l’humanista, l’educador, el jurista, l’ésser humà interessat en la seva pròpia formació, no deurien ignorar aquest llibre, el més traduït i reeditat en el món al llarg dels segles, el més venut a tot Catalunya quasi sempre, que ve fins a les nostres mans des del fons dels segles.

Pots tindre davant de tu el millor llibre del que podem parlar. Un document magistral que conté mil·lenis de vida, escrit per poetes, reis, escribes, profetes, pescadors, metges, recaptadors d’impostos, etc., homes de lletres i també homes senzills en una misteriosa coincidència.

El testament de milions d’éssers, els quals un llibre transformà, i per a tots ells, el Testimoni de Déu –el seu autor-, el Pacte amb Déu per canviar les coses i la societat.

Per què no intentes conèixer-la millor? És la base de la teva civilització i de la teva nació, el bestseller de tots els temps, el llibre cabdal de la civilització que des de fa segles governa el món.

Si decideixes de fer-ho, sàpies que pot capgirar ta vida. És paraula de Déu, font d’autoconeixença, Paraula que vol dialogar a través dels reptes (pregàries) que tu mateix llancis a Déu omplint els xecs en blanc de les promeses divines en el Llibre.
Un llibre per a canviar vides, realitats, societats, nacions. Un llibre dinàmic, no pas encarcarat ni dogmàtic, per a estudiar i debatre, tal com feien els grups maies de na Rigoberta Menxú. La Bíblia és un diàleg, més per a estudiar que per a llegir.

Si vols, pots començar per aquests petits estudis sobre, potser, el llibre central de la Bíblia cristiana, l’Evangeli de Joan.

Driving trough the desert was breathtaking!

Un pensament sobre “Llibre Infinit

  1. Retroenllaç: Cristianisme (Recopilatori) | Braços Oberts

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.