Lideratge – Líders Enganyosos o Perillosos (09 – Mal Estil de Lideratge: Voluntarisme Sense Seny, Sense Criteri ni Principis, Incompetents)

(Pot ser lliurement reproduït, si és en llengua GSGFGFSDG0002 catalana i sens afany de lucre)

MAL ESTIL DE LIDERATGE: VOLUNTARISME SENSE SENY, SENSE CRITERI NI PRINCIPIS, INCOMPETENTS

– A l’Estat espanyol, històricament, les etapes revolucionàries són brevíssimes i inconsistents: flamerades enmig la foscor de l’Espanya Negra. Entremig hi ha llargs períodes de reacció, sovint violentament repressiva, esquitxats per guerres civils. Per què? La reacció mantén el poble manipulat, desinformat i ignorant. La revolució només ve en moments de greu crisi econòmica i divisió en el Poder; aleshores, com caient del propi pes, el poble es revolta. Però aquest poble té molt poca formació i encara que els seus líders puguin ser gent preparada i heroica, el poble manca de criteris i d’orientació, i queda en mans de la provocació ben orquestrada pels reaccionaris. Altrament, mentre els caps revolucionaris no tenen experiència en el govern ni relacions socials o internacionals consistents, els reaccionaris sí que en tenen, i moltes, perquè això és llur assegurança de vida. Així que, amb relativa facilitat, la reacció derrocada torna ràpid al Poder, així foren les revolucions liberals i progressistes del s. XIX i les dues repúbliques. Mentre el poble no estigui ben format i els seus caps no tinguin una sòlida xarxa social i de suports internacionals, el cercle viciós es repetirà indefinidament.

– L’esquerra europea s’ha quedat fòssil –i, clar, està en plena decadència- perquè els cervells del capitalisme i els “think tanks” de la dreta, a través dels mass mèdia que controlen massivament (els consells d’administració de les TVs, per ex., bàsicament són representants de grans Bancs) li han posat una imatge fixa. És com als films de robatoris: els lladres posen una imatge fixa d’un lloc i la càmera fa creure que no hi passa ningú ni hi ha res de nou. Mentrestant, els lladres (la dreta) efectua el robatori sense que l’esquerra s’adoni que està mirant sols un elaborat miratge paralític i que la realitat social no es correspon amb el seu missatge fòssil, acartronat i allunyat tant dels problemes reals de la gent com de la manera en què els votants els interpreten. L’esquerra, controlada per buròcrates i molts endollats, s’ha quedat amb slogans de fa 20 o 30 anys o encara més, els ha aigualit, revisat una mica, i ja es pensa que això és comprensible o té un contacte real amb la major part de votants d’ara. Cada dia es queda més fora de la realitat: per aquest camí va a l’extinció” “Fa prou anys que la nostra esquerra i encara el nostre nacionalisme no fa allò que en Antropologia diuen “treball de camp”. És a dir, s’ha aburgesat, no ix a investigar res ni fa recerca ni intenta innovar o ajornar. Viu enclaustrada mirant imatges fixes que la dreta espanyola li ha ficat, els seus líders n’estan pagats, ja tenen poltrones i endolls per a viure bé mentre els vots davallen any rere any. Però, a ells què? Ells tindran la xerrameca en vermell, però la cartera la tenen ben a la dreta (també). Van a les mani-processons, als mitings-missa, però ignoren -i ni se’n preocupen- del que està passant davant dels seus nassos. S’ha esdevingut una esquerreta escolàstica, que només repeteix slogans i suposades veritats eternes en forma de llistes de bons i dolents. Escleròtica en vies de desaparició, com l’escolàstica medieval.

 • “Ningú no s’esdevindrà un gran líder si vol fer-ho tot ell mateix, o vol obtenir tot el crèdit per fer-ho tot ell” (Andrew Carnegie, 1835-1919, industrial escocès-nordamericà).
 • “El lideratge no és un dret: és una responsabilitat” (John C. Maxwell, *1947, autor i pastor evangèlic nordamericà).
  “El lideratge és acció, no posició” (Donald H. McGannon, 1920–1984, executiu de la radiodifusió als EUA).
 • “L’administrador (buròcrata) pregunta com i quan, el líder pregunta què i per què” (Warren Gamaliel Bennis, *1925, professor universitari californià).
 • “A no ser que hi hagi un compromís, només hi ha promeses i esperances…però no hi ha plans” (Peter Ferdinand Drucker, 1909-2005, autor austríac de gestió de les organitzacions i ecologista social).
 • “Hom no ha de mantenir una posició a fi de ser un dirigent” (Anthony J. D’Angelo [Michael Eugene Archer], *1974, cantant de neo-soul, multi-instrumentista i productor de Virgínia).
 • “Un líder sense una visió és una carta segellada sense adreça, mai no arribarà a la seva destinació” (Mehmet Murat ildan, *1965, dramaturg i novel·lista turc).
 • “Un líder competent pot aconseguir un servei eficaç d’unes tropes pobres, mentre que, per contra, un líder incapaç pot desmoralitzar la millor de les tropes” (General dels Exèrcits John Joseph “Black Jack” Pershing, 1860-1948).
 • “Lideratge és resoldre problemes. El dia en què els soldats deixen d’explicar-te llurs problemes, és el dia que has deixat de liderar-los. O ells han perdut la confiança en què tu els hi pots ajudar o han arribat a la conclusió que tant et fa res. Qualsevol de les dues conclusions és un fracàs per al líder” (Colin Powell, *1937, màxim càrrec militar nordamericà).
 • “Recordeu que és molt millor ser un seguidor d’un bon líder que fer de líder amb indiferència” (John G. Vance, autor).
 • “Ningú no farà un gran líder si vol fer-ho tot ell mateix, o bé obtenir tot el crèdit per fer-ho” (Andrew Carnegie, 1835-1919, industrial escocès-nordamericà).
 • “El poder és com un explosiu: o es manejat amb cura, o esclata” (Enrique Tierno Galván, 1917-1986, intel·lectual i polític socialista espanyol).
 • “Una empresa no pot anar enlloc si tot el pensament es deixa a l’administració” (Akio Morita, 1921–1999, físic i empresari japonès, co-fundador de Sony).
 • “…no tingueu por del futur, ni penseu res que puga fer-vos sofrir, perquè no és temps de malalties ni de temences, sinó de sanitat i gosadia” (“Crim de Germania”, 1979, novel·la de Josep Lozano Lerma, *1948, escriptor valencià).
 • “La contribució d’en Barnard a la teoria del lideratge té lligams amb el concepte del bon directiu com a configurador de valors. Oposà aquest concepte al del directiu manipulador, autoritari, que treballa tot atenent-se estrictament a un sistema de guardons i d’eficàcia a curt plaç” (Carol Kennedy, “Guide to management gurus”).
 • “Però una gran part d’aquest canvi no és més que un intent d’afinar la maquinària existent, tot fent-la més eficaç per a la consecució d’objectius antiquats. Tota la resta és una mena de moviment brownià, incoherent, sense direcció i que s’anul·la a si mateix. Hi ha faltat una adreça consistent i un punt de partida lògic” (“El xoc del futur”, d’Alvin Toffler, *1928, assagista científic nordamericà de Prospectiva).
 • “En essència, obediència, aplicació, energia, capteniment i senyals externes de respecte observades segons els acords prevalents entre l’empresa i els empleats…Quan queda palès que la disciplina ha fet fallida o quan les relacions entre els superiors i els subordinats resulten prou problemàtiques…el mal és en gran mesura originat en la ineptitud dels dirigents” (Henri Fayol, 1841-1925, enginyer de mines i directiu francès, pioner en temes de gestió d’empreses).
 • “(Deming) pren com a punt de partida la ferma convicció que la qualitat té relació amb les persones, no pas amb els productes…També considera que el 85% de les errades de producció són responsabilitat de la gestió i no pas dels treballadors” (Carol Kennedy, “Guide to management gurus-W. Edwards Deming”).
 • “Però com que això ho ignoren, i consideren una gran cosa posar-se al davant d’altres, ha de venir un moment en què caiguin de tomballons a l’abisme. Saltar a un forn encès ho consideren cosa lleugera, fent riure als qui coneixen llur vida d’ahir i provocant la ira de Déu amb tals temeritats. Res no va apartar Elí de la ira de Déu, ni la seva venerable vellesa, ni la vella familiaritat amb Déu, ni la dignitat sagrada, quan es va mostrar negligent en la correcció dels fills: com, doncs, evitaran ara aquella ira els qui ni tenen cap crèdit davant Déu per les obres d’abans, ni tenen consciència de quin és llur pecat, ni de quin és el camí per a corregir-se, quan, sense cap experiència, delerosos de glòria, es llencen a coses plenes de perills?” (“Discurs ascètic molt necessari i de gran utilitat”, de Nil l’Asceta, Egipte, s. IV o VI).

– – – – – – ENLLAÇOS RELACIONATS – – – – – –

9 pensaments sobre “Lideratge – Líders Enganyosos o Perillosos (09 – Mal Estil de Lideratge: Voluntarisme Sense Seny, Sense Criteri ni Principis, Incompetents)

 1. Retroenllaç: Lideratge (Recopilatori) | Braços Oberts

 2. Retroenllaç: Lideratge – Líders Enganyosos o Perillosos (01 – Genèric) | Braços Oberts

 3. Retroenllaç: Lideratge – Líders Enganyosos o Perillosos (02 – Els Dirigits, El Poble) | Braços Oberts

 4. Retroenllaç: Lideratge – Líders Enganyosos o Perillosos (03 – Les Aparences, Fer Teatre) | Braços Oberts

 5. Retroenllaç: Lideratge – Líders Enganyosos o Perillosos (04 – Malintencionats, Demagogs) | Braços Oberts

 6. Retroenllaç: Lideratge – Líders Enganyosos o Perillosos (05 – Totalitaris, Dictadors) | Braços Oberts

 7. Retroenllaç: Lideratge – Líders Enganyosos o Perillosos (06 – Nazifeixistes) | Braços Oberts

 8. Retroenllaç: Lideratge – Líders Enganyosos o Perillosos (07 – Comunistes) | Braços Oberts

 9. Retroenllaç: Lideratge – Líders Enganyosos o Perillosos (08 – Moderns, Secularistes) | Braços Oberts

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.