ES NADAL UNA FESTA PAGANA?

ES NADAL UNA FESTA PAGANA?

La data del naixement de Jesús no és coneguda amb exactitud,amb quasi total seguretat no degué caure a l’hivern, sinó entretemps o encara a l’estiu, perquè el clima de Palestina no permet que pastors es quedaren de nit a la serena, tal com diu l’Evangeli.
La data del 25 de desembre va ser incorporada en l’última època de l’Imperi romà.Els saturnals eren una festa romana que durava 7 dies (17-24 desembre), en honor al déu Saturn, patró de l’agricultura.
Els menjarots, el ball, la beguda, els regals, etc. eren característiques d’estes festes.
El 25 de desembre, aniversari de Mitra, déu del Sol, originalment déu babilònic de la llum,arribà a ser-ne el punt màxim.
En un esforç per convertir els pagans i recobrar els qui s’havien apartat tot seguint estes pràctiques paganes, l’esglèsia oficialitzada progressivament com a “religió d’estat”, va cristianitzar l’aniversari de Mitra, n’adoptà la data i els costums, però fent-ne la celebració no pas de Mitra sinó de Jesús,segons llegim a l’Enciclopèdia Britànica. També llegim a l’Enciclopèdia Americana: “Per regla general és mantingut que el 25 de desembre va ser escollit perquè corresponía a les festes paganes que eren celebrades al voltant del solstici d’hivern, quan els dies comencen a allargar-se,per celebrar el renaixement del Sol”.
Segons la “New Catholic Encyclopedy”: “En aquest dia, el 25 de desembre, en comemçar el sol el seu retorn als cels septentrionals, els devots pagans de Mitra celebraven l’aniversari del Sol invencible”.

ES NADAL UNA FESTA PAGANA? 01ES NADAL UNA FESTA PAGANA? 02

L’ARBRE DE NADAL

Hom atribueix el seu origen a Bonifaci, qui va convèncer els alemanys del s.VIII que abandonaren l’adoració de les alzines sagrades. Diu la llegenda que quan tallà una d’aquestes alzines, un avet la va substituir al mateix lloc. Bonifaci va dir als nous convertits que l’avet seria l’arbre sagrat d’ells, l’arbre de Crist. També hi ha qui creu que prové de l’arbre del Paradís, popular a l’Alemanya medieval durant una obra de teatre en honor dels sants Adam i Eva, la “festa” dels quals cau el 24 de desembre.

EL GRÈVOL I EL VESC

A l’Edat Mitjana, els teutons i celtes d’Alemanya i Anglaterra consideraven el grèvol com a símbol de vida eterna ja que, mentre altres arbres es marcien durant l’hivern,aquest romania sempre verd. El vesc era sagrat per ala druïdes de l’antiga Britània, ja que li atribuïen poder màgic sobre els dimonis, la bruxeria, els verins, les malalties i l’esterilitat. En Escandinàvia el tenien per tan sagrat que si uns enemics es trobaven sota aquest arbre, deixaven les armes i es feien un petó de pau.
Es van desenvolupar llegendes fantàstiques per enllaçar estes plantes amb la religió oficial nova, és a dir, el cristianisme d’estat, a l’estil dels evangelis apòcrifs, on insistentment apareixen desgavellades aventures de la Verge amb el nen Jesús.
Naturalment, els cristians dels primers segles van evitar totes estes tradicions paganes. En comptes de dedicar-se a aquests folklores, es dedicaven a mirar de complir més amb la Paraula de Déu, en el poder de Déu per a canviar espiritualment les persones pel seu amor. La resta són romanços. Romanços de la religió d’estat, per enganyar el poble pla i mantindre’l en la ignorància i la superstició, en la indefensió espiritual i material.

ES NADAL UNA FESTA PAGANA? 03

2 pensaments sobre “ES NADAL UNA FESTA PAGANA?

  1. Retroenllaç: Cristianisme (Recopilatori) | Braços Oberts

  2. Retroenllaç: Societat (Recopilatori) | Braços Oberts

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.