La utilització de les llengües autòctones a l’església

NO VOLEM A DÉU PARLAR
COM SI FOS UN FORASTER
ELL QUE ENS DONÀ LA LLENGUA
EN CAP TERRA ÉS ESTRANGER

La utilització del valencià a l’església valenciana

529PX-~1

Aquesta situació ha continuat fins quasi els nostres dies, encara que en el tema de la utilització del valencià l’església valenciana sempre ha demostrat un respecte a la cultura del poble i per això es pot dir que al segle XVIII va ser la institució que va tardar més a deixar d’usar-lo (i quan això ocorregué, va ser motivat per imposicions reials) i que al segle XX ha estat la primera a donar-li un caire oficial; prova d’això és la publicació del Llibre del Poble de Déu, autoritzat pels bisbes valencians el 31 d’agost de 1974.

A crear aquest clima durant els últims anys va contribuir el Concili del Vatcà II amb la reforma litúrgica. És un gest d’inculturització (d’aproximació entre la fe i la cultura d¡un poble) transmetre l’Evangeli en la pròpia llengua:

“Les llengües innombrables que parlen els pobles d’avui han estat admeses a expressar litúrgicament la paraula dels hòmens a Déu i la Paraula de Déu als hòmens” (Discurs de Pau VI a la sessió de clausura del Concili Vaticà II).

RH-PeterPreachingPP-PeterPreaching_JS_0017

Quan tota la societat età fent un esforç per “viure en valencià”, cal potenciar tot allò que ens uneix. ¿I quin vincle d’unitat més ferm per a un poble que la seua llengua? Recordem el que diu el cantoautor: “Qui pred els orígens perd la identitat”. Al mateix temps cal que valorem tot allò que els nostres avantpassats ens han deixat, i l’arxiu parroquial és testimoni fidel de la vida del nostre poble.

De sant Vicent Ferrer, a qui tanta devoció es té a les nostres terres, es deia que predicava en valencià i tothom l’entenia. Això últim serà un poc difícil si no tenim el “do de llengües”, però amb l’esforç i la col·laboració de tots segur que serà possible curar la ferida que aquells decrets del segle XVIII, als quals feia referència abans, veren obrir en la consciència nacional del nostre poble i en la seua Església.

Mn. Salvador Prades Ten

thumbnailCAJMGN2U

2 pensaments sobre “La utilització de les llengües autòctones a l’església

  1. Retroenllaç: Cristianisme (Recopilatori) | Braços Oberts

  2. Retroenllaç: Llengua (Recopilatori) | Braços Oberts

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.