Llengua i Fe (04 – Hostilitat i Prejudicis Lingüístics)

Llengua i Fe (01 - A Favor de la Llengua Indígena i de l'Arenentatge de Llengües)Llengua i Fe (01 - A Favor de la Llengua Indígena i de l'Arenentatge de Llengües)

HOSTILITAT I PREJUDICIS LINGÜÍSTICS

Llengua i Fe (04 - Hostilitat i Prejudicis Lingüístics)

 • “Parl castellà a Déu, italià a les dones, francès als homes i alemany al meu cavall” (també: “…francès als amics, alemany als enemics”) (atribuït a Carlos I / Karl V, 1500-1558, emperador-rei de gran part d’Europa, i de tots els països catalans inclosos).
 • “(Ni) en la más perfecta lengua de los indios se puede explicar bien con propiedad los Misterios de nuestra Santa Fe Cathólica” (1550, raó esgrimida per l’Emperador Carles I en ordenar la castellanització lingüística d’Amerindia -al revés de l’Esperit Sant a la Pentecosta).
 • “El primer de gener del 1567, una proclama reial redactada per mandat d’Espinosa i publicada pels pregoners en àrab i en castella, ordenava a tots els moriscos d’abandonar llur manera de vestir, idioma, costums i pràctiques religioses en el plaç d’una anyada, sota pena de multes i presó. La Inquisició i l’Audiència s’encarregaren plegades del compliment d’aquesta proclama” (“Felip II”, d’en Geoffrey Parker).
 • “Cuando los pueblos están sujetos a un mismo imperio, los vasallos tienen obligación de aprender la lengua de su dueño” (1595, Josep Estevan, bisbe d’Oriola -llavors ciutat catalanoparlant-, projecta campanya contra la llengua aràbiga dels moriscos: queda oberta la porta al futur genocidi lingüístic contra el català).
 • “Se extingan los diferentes idiomas de que se usa en los mismos dominios y solo se hable el castellano…” (Reial Cèdula del considerat “tolerant” rei Carlos III, 1716-1788).
 • “(La falsa religió) amb la qual, han fornicat els reis de la terra” (Apocalipsi cap. 17 i 18, de Joan “el profeta”, ca. 95).
 • “…que en las escuelas no se permitan los libros en lengua catalana, escribir y hablar en ella dentra de las escuelas y que la doctrina cristiana sea y la aprendan en castellano” (De l’informe de José Patiño a la “Consulta del Consejo de Castilla sobre el Nuevo Gobierno que se debe establecer en Catalunya”, 13 de juny de 1715).
  “Nos complacemos mucho en que (conforme a las instrucciones del Capítulo Provincial) todos nuestros religiosos entre sí hablen Castellano y a todos mandamos hablen entre sí y con los demás, o en latín o en castellano, so pena de pan y agua por cada vez que tuviesen con los nuestros conversación tirada en Catalán” (Article 10 del Decreto de Visita de l’any 1755 del Provincial de los Escolapios, per a Jorge Caputi, a Mataró, trobat a “Las Memorias Históricas de las Escuelas Pías de Catalunya” de Llogari Picanyol, Sabadell 1963, p 141).
  explícit:
 • “Comandancia Militar
  “Azpeitia Azcoita.
  “Núm. 184.
  “Habiéndome enterado de que el domingo pasado, en la función celebrada en la basílica del monasterio de Loyola por V. leyó en público después de la bendición del Santísimo Sacramento, las preces o jaculatorias en vascuence, y teniendo dispuesto por esta comandancia militar que todos los rezos y oraciones y sermones sean en castellano; faltando por lo tanto a las órdenes dadas en ses sentido, he tenido por conveniente imponerle una multa de 500 pesetas, que hará efectivas en la junta carlista de guerra de esta villa, y en el plazo de cuarenta y ocho horas.
  “Dios guarde a V. muchos años.
  “Azpeitia, 26 de enero de 1937.
  “El Comandante Militar
  “Emilio G. del Valle
  “Señor sacerdote don Feliciano Echaiz en Loyola. “
  (Transcrit a Juan de Iturralde, “El catolicismo y la cruzada de Franco”, Vienne, Edit. Egi- Indarra [1960]), II, pp. 376-377).
 • “Si un Estat prohibeix la pròpia llengua autòctona per a usos religiosos és palès que el resultat serà descristianitzar eixe poble. L’afeblirà.
 • A Irlanda el catolicisme resistí amb força, el canvi quasi han perdut l’idioma.
  La religió és una base més forta que la llengua, per això des de la infiltració espanyolista escampen tant ateisme i cristianofòbia entre el catalanam.
  Les nacions atees només se’n surten per repressió brutal si persegueixen les religions, si no (com a la U.E. i sobretot als PPCC), entren en decadència i són envaïdes per gent d’altres països (colonització, multiculturalitat).
  A ca nostra pèrdua de la fe i de la llengua i immigració massiva corren a la mateixa marxa. I tenen el mateix origen.

— ENLLAÇOS RELACIONATS —

2 pensaments sobre “Llengua i Fe (04 – Hostilitat i Prejudicis Lingüístics)

 1. Retroenllaç: Llengua (Recopilatori) | Braços Oberts

 2. Retroenllaç: Cristianisme (Recopilatori) | Braços Oberts

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.