Crisi Econòmica, Social, Política 2a Part (05 – Crisi i Catalunya / Espanya)

(Pot ser lliurement reproduït, si és en llengua GSGFGFSDG0002 catalana i sens afany de lucre).

Crisi Econòmica, Social, Política 2a Part (05 - Crisi i Catalunya / Espanya)ESPANYA)

CRISI I CATALUNYA/ESPANYA

 • “La burgesia catalana coincidí amb els governs de Madrid a considerar el moviment obrer i les commocions que comportava, no com a fenòmens inherents a una crisi de creixença, sinó com a simple i defensiva qüestió d’ordre públic. Aquest error de la nostra burgesia va privar, com a causa inicial, que l’obrerisme català s’integrés al catalanisme.
  l’Estat espanyol ha emprat sempre la qüestió social com a instrument de política anticatalana. Ha fomentat la convulsió social a Catalunya per després poder presentar-se com a pacificador davant de les classes conservadores. A Espanya, totes les classes socials, capitalistes i proletàries, pensen igual respecta a la nació catalana. Tots se senten propietaris d’Espanya; dominadors, conquistadors, colonitzadors. Si els catalans fóssim prou ben nascuts, tots pensaríem igual respecte d’Espanya” (“Nacionalisme i qüestió social”, per Mossèn Josep Armengou i Feliu, Berga 1910-1976). “A Espanya no pot haver-hi llibertat perquè la llibertat porta a la disgregació…aquest problema del separatisme es mostra a la superfície de totes les crisis polítiques d´Espanya” (Josep Armengou, eclesiàstic i escriptor catalanista).
 • “¿Per què altres crisis bancàries exactament iguals –com per exemple la del Banc Urquijo- es van “resoldre” en la clandestinitat informativa més estricta i amb conxorxes entre els capos de la banca privada, i, en canvi, Banca Catalana –segurament perquè no tenia “padrins” ni lligams sòlids amb les altes esferes del poder- s´ha fet servir de cap de turc i de pedra d´escàndol i s´ha impedit cap altra solució que no fos l´engreixament del monopoli bancari amb la seva absorció del Banc de Vizcaya?” (Jordi Romaguera, patriota català).
 • “Així, el primer número editat a París -el mateix any 1939- de la revista catalana més prestigiosa, Revista de Catalunya, feia una crida a la reconciliació nacional de tots els catalans i els convidava a participar en la lluita per la defensa de la llengua i la cultura catalanes. Deia així: < No compten els qui lleugerament o maliciosament renegaren. Però mereixen respecte els qui, a través d’íntimes tortures, cregueren haver de proposar les reivindicacions catalanes a d’altres urgències. Posposar, diferir, pot ésser també un acte de fe. No importa, doncs, a quina banda de la lluita han estat els catalans; vencedors o vençuts, tots com a catalans se senten avui vençuts; tots com a catalanans han de refer llur esperança, cercar les noves formes de llur afirmació i de llur cooperació” (Revista de Catalunya, París, desembre de 1939).
 • “Quan la societat autòctona està podrida de superficialitat i materialisme, hi ha crisi demogràfica i la immigració és imprescindible, per més que això vulgui dir anorreament cultural: és el camí triat pel mateix poble autòcton. Si u tira devers la deixadesa i el caprici il·lògic, Déu l’abandonarà. I amb el poble decaurà també la llengua. És un problema espiritual” .

— ENLLAÇOS RELACIONATS —

5 pensaments sobre “Crisi Econòmica, Social, Política 2a Part (05 – Crisi i Catalunya / Espanya)

 1. Retroenllaç: Crisi (Recopilatori) | Braços Oberts

 2. Retroenllaç: Crisi Econòmica, Social, Política 2a Part (01 – Crisi, polítics i dirigents) | Braços Oberts

 3. Retroenllaç: Crisi Econòmica, Social, Política 2a Part (02 – Crisis Inter-nacionals) | Braços Oberts

 4. Retroenllaç: Crisi Econòmica, Social, Política 2a Part (03 – La Crisi Ambiental, El Canvi Climàtic) | Braços Oberts

 5. Retroenllaç: Crisi Econòmica, Social, Política 2a Part (04 – Crisi i Revolució) | Braços Oberts

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.