Problemes i solucions Part 2.1 (01 – Psicologia – De les Persones)

(Pot ser lliurement reproduït, si és en llengua GSGFGFSDG0002 catalana i sens afany de lucre).

DE LES PERSONES

“Els psiquiatres diuen que hi ha molts problemes mentals entre el jovent i que serà el mal del s. XXI. És el resultat lògic de l’explotació psíquica dels mèdia i el marketing i de la confusió contra Déu, del materialisme i de l’egoisme pudents”

  • “Les vostres personalitats no són sinó ninots lligats als vostres peus. No em cal pas de conèixer vostra vida personal, la vostra personalitat. No em cal conèixer-vos personalment, us conec essencialment. En conèixer-me a mi mateix, us he conegut a tots. En ressoldre els meus propis problemes, en conec els vostres i també la clau per a ressoldre’ls” (“Discursos”, de Bhagwan Shree Rajneesh o Osho [Rajneesh Xandra Mohan Jain], 1931-1990, fundador d’un moviment filosòfico-religiós).
  • “Cap crític no és més capaç que jo de percebre clarament la desproporció que existeix entre els problemes i la meva solució” (Sigmund Freud, 1856-1939, psicòleg austríacojueu, fundador de la Psicoanàlisi).
  • “Quin és el caràcter, sinó la resolució de l’incident
    Quin és l’incident, sinó l’explicació del caràcter?”
    (Henry James, 1843-1916, polígraf nordamericà).
  • “El jo deu vèncer la seva solitud, no pas amb l’objectivització (…) tampoc amb la subjectivització romàntica; sols té lloc mitjançant la conquesta de l’espiritualitat, en confirmar-se com una persona la qual, encara eixint de si, hagi de romandre ella mateixa” (Nikolai A. Berdiàev, 1874-1948, filòsof cristià dissident rus, perseguit pel tsar i pels bolxevics).
  • “El qui s’ofega no es fixa on s’agafa” (José de Sanmartín, 1778-1850, militar independentista argentí).
  • “La meitat dels pacients d’un psiquiatre hi acudeixen perquè estan casats, i l’altra meitat perquè no” (Arnold Glasgow, humorista nordamericà).
  • “De nit s’han escrit els més al·lucinants poemes i traçats els projectes més temeraris. I si l’home, quan, ficat entre llençols se sent inspirat, mentre li entra la son, per a la solució dels més ardus problemes de sa vida i de la seva obra, tot realitzant mentalment les empreses més increïbles, i veient-ho tot clar, net, lògic …per venir a despertar al matí maldestre, confús i perduda la claredat de visió que va tenir poques hores abans” (M. Penella de Silva, “El nombre 7”, llibre reportatge d’un periodista català republicà en Alemanya entre els anys ’20 i ’40).
  • “En la pràctica, només és problema allò que la intel·ligència pot resoldre” (Hermann von Keyserling, 1880-1942 ó 1946, filòsof i científic alemany).

  HERMANN VON KEYSERLING                                ROBERT GRAVES

Hermann von KeyserlingRobert_Graves
SENEFA 005

  • “La intuïció és la supra-lògica que talla tots els processos rutinaris de pensament i salta directament del problema a la resposta” (Robert Graves, 1895-1986, escriptor britànic de novel·la històrica).
  • “La violència domèstica i social comença generalment amb unes poques paraules d’enuig i uns pocs sentiments ferits desatesos, llavors l’enfrontament s’agreuja amb sentiments de traïció, de ràbia i de venjança. Els sentiments interiors de ràbia prompte cauen damunt tots els aspectes d’una societat. L’èmfasi social multiplica diàriament amb cada nou informe sobre problemes polítics, abusos a menors, drogadiccions, violència laboral, escolars amb armes de foc, falta d’habitatge, guerres ètniques o qualsevol altra crisi. La causa de l’arrel de molts d’aquests èmfasis socials és la violència interior creada per una comunicació disfuncional entre el cor i la ment. Quan la pressió social augmenta, ens trobem davant una tria: la retirada esporuguida i l’aïllament -enfadats i amargats-, intemptar d’ignorar-ho tot plegat, o responsabilitzar-nos de les nostres pròpies reaccions davant la pressió” (“Freeze-Frame”, del Doctor Childre).
  • “És gairebé sempre impossible enganyar un nen pel que fa a l’humor de la mare… Nosaltres tenim també aquesta facultat, fins i tot de grans (els endevinaires la fan servir moltes vegades per saber si van per bon camí), però en l’època preverbal sembla ser particularment activa…Si, alhora, somriu amb força, no enganyarà el nen, sinó que l’endinsarà en la confusió. Li haurà transmès dos missatges contradictoris. Si n’abusa, pot causar un dany permanent i originar serioses dificultats per a l’infant quan, en sa vida posterior, iniciarà els contactes socials” (“The naked Ape / El simi nu”, 1967, de Desmond Morris, *1928, zoòleg anglès).

Problemes i solucions Part 2.1 (01 - Psicologia - De les Persones)

Problemes mentals

  • “El neuròtic viu en el dubte i té por de les persones i de les coses: el psicòtic té conviccions i fa afirmacions quan en parla. En resum, el neuròtic té problemes, el psicòtic té solucions” (Thomas Szasz, 1920, psiquiatre i acadèmic hongarès, nacionalitzat nordamericà).
  • “Et sents sol? Fes-te esquizofrènic!” (Grafitti).

— ENLLAÇOS RELACIONATS —