Problemes i solucions Part 2.1 (03 – Camí de la Solució)

(Pot ser lliurement reproduït, si és en llengua GSGFGFSDG0002 catalana i sens afany de lucre).

CAMÍ DE LA SOLUCIÓ

Bons Consells

 • “No hi ha res de més desassenyat que un seny mal entès” (“Elogi de la bogeria”, 1509, d’Erasme de Rotterdam, *ca. 1466-1469- †1536, filòsof i teòleg humanista neerlandès).
 • “Si seus en el camí, posa’t mirant el que encara has de caminar i d’esquena al camí fet” (Proverbi xinès).
 • “Si no pots dormir, lleva’t i fes alguna cosa en comptes de romandre-hi capficat. És la preocupació la que et posseeix, no pas la pèrdua de la son” (Dale Carnegie, 1888-1955, assagista nordamericà).
 • “No trobis la falta, troba el remei” (Henry Ford, 1863-1947, gran industrial nordamericà, fundador de Motor Ford en 1903).
 • “Riu-te’n dels teus problemes, tothom ho fa” (Autor desconegut).
 • “Si tot sembla estar anant bé, òbviament has deixat passar alguna cosa per alt” (Anònim).
 • “Aigua passada no mou el molí” o “Aigua passada no roda molí” (Refranys nostres).
 • “Exigeix-te molt a tu mateix i espera poc dels altres. Així t’estalviaràs disgustos” (Confuci, [Kung-Fu-Tsé, Kung Fu Zi o K’ung Fu Tzu], 552 ó 551-479 a. de C., filòsof, legislador i estadista xinès).
 • “Hi ha nombrosos casos de problemes intel·lectuals sense resoldre en l’estat de vigília, que queden resolts a través d’un somni” “La sabata que va bé a una persona és estreta per a una altra: no hi ha recepta de la vida que vagi bé a tothom” (Carl Gustav Jung, 1875-1961, psicòleg i psiquiatre suís).
 • “No duguis mai, arrossegant-los, més d’una classe de problemes alhora, n’hi ha qui carreguen amb tres: els que tingueren, els que tenen ara i els que esperen tenir” (Edward Everett Hale, 1822-1909, escriptor i ministre nordamericà).
 • “De conflictes n’hi haurà sempre, no tracteu d’evitar-los, sinó d’entendre’ls” (Lin Iutang, 1895-1976, escriptor i filòleg sinonordamericà).
 • “Guaita atentament les teves emocions. No temis la confrontació amb el teu patiment. Com més el defugiràs, més t’acaçarà. Identifica’l, accepta’l i oblida’l. No visques en el passat, però sies conscient que hi és per ensenyar-te alguna cosa. Aprèn-ne la lliçó i tira cap avant. Per molt que hagis patit o continuïs patint, pensa sempre que l’emoció i el sentiment més fort que existeix a l’Univers és l’Amor” (Louise L. Hay, professora i escriptora californiana de best-sellers d’autoajuda).

Camí correcte cap a la solució

“El problema crònic que tenim és la manca de constància i consistència, derivada de la manca de perspectiva. Per tant, tenir-ne, copsar la saviesa vital és allò principal. Sols la llibertat garanteix la creativitat i la recerca justa i lliure de les solucions adients (brainstorming). Qualsevol mena de censura (tret de limitar allò que realment són abusos o mal ús) és fatal per al desplegament d’un grup humà”

“Les enquestes sociològiques certifiquen, a més, i a bastament, que els creients tenim hàbits vitals més sans, som més optimistes, emmalaltim menys, morim més tard que no els descreguts” “La gent, sovint, en comptes d’estudiar les solucions, es queda en les emocions. Això és erroni i perillós. Més solucions i menys flamerades d’odi!”

 • “La formulació correcta d’un problema és més important que la solució” “Sóc prou artista com per anar dibuixant lliurement en la meva imaginació. La imaginació és més important que el coneixement. El coneixement és limitat. La imaginació dóna la volta al món” (Albert Einstein, 1879-1955, físic i matemàtic juevoalemany, el major científic del s. XX).
 • “Si eliminem tota solució lògica d’un problema, el que ens queda és il·lògic, però, encara que improbable, és irremeiablement la veritat” (No consta).
 • “Cerca dins de tu la solució de tots els problemes, fins i tot d’aquells que creguis més exteriors i materials.
  Dins de tu hi ha sempre el secret, dins teu hi ha tots els secrets.
  Fins i tot per obrir-te camí a la selva verge, i encara per aixecar un mur, encara per estendre un pont, has de buscar abans, en tu, el secret.
  Dins de tu ja hi ha estesos tots els ponts, hi ha les males herbes i lianes que tanquen els camins.
  Totes les arquitectures estan ja aixecades dins de tu.
  Pregunta a l’arquitecte amagat: ell et donarà les seves fórmules.
  Abans d’anar a cercar la destral de més tall, la piqueta més dura, la pala més resistent, entra en el teu interior, i pregunta.
  I sabràs l’essencial de tots els problemes i se t’ensenyarà la millor de totes les fórmules, i se’t donarà la més sòlida de les eines.
  I encertaràs constantment, ja que dins de tu portes la llum misteriosa de tots els secrets” (Amado Nervo [Juan Crisóstomo Ruiz de Nervo], 1870-1919, escriptor mexicà).
 • “L’amor és l’única resposta sana i satisfactòria al problema de l’existència humana” (Erich Fromm, 1900-1980, psicoanalista alemany nacionalitzat nordamericà).
 • “Els èxits no esborren la vergonya, l’odi, la crueltat, el silenci, la ignorància, la discriminació, la baixa autoestima o la immoralitat. Cobreixen per damunt, amb una versió creativa d’orgull i ego. Només la restitució, perdonar-se a si mateix i els altres, la compassió, el penediment i viure amb dignitat pot esborrar el passat” “Per què les dones perden el temps tractant de convèncer els membres de la família insegurs, i les fadrines que festegen que són boniques? L’autoestima no és una crema de bellesa que hom pugui fregar-se-la tota a sobre i veure resultats immediats. En lloc de tal enfocament, millor convèncer-los que no són uns afavats, i que tota dona intel·ligent sap que la bellesa exterior pot afaiçonar-se, hi ha la cirurgia estètica, peeling químic o dur una dieta. Si quelcom no t’agrada, arregla-ho” (Shannon L. Alder, autora anglosaxona).
 • “Guaita atentament les teves emocions. No temis la confrontació amb el teu patiment. Com més el defugiràs, més t’acaçarà. Identifica’l, accepta’l i oblida’l. No visques en el passat, però sies conscient que hi és per ensenyar-te alguna cosa. Aprèn-ne la lliçó i tira cap avant. Per molt que hagis patit o patesques, pensa sempre que l’emoció i el sentiment més fort que existeix a l’Univers és l’Amor” (Louise L. Hay, professora i escriptora californiana de best-sellers d’autoajuda).
 • “Cal preferir l’infern real al paradís imaginari” (Simone Weil, 1909-1943, francojueva sindicalista i feminista i mística cristiana, col·laboradora amb la II República espanyola).
 • “Aquest cas va ser el que em va fer pensar en el poder diabòlic que té la por… Por del futur, por a allò desconegut, a la malaltia, al dolor…El món baixa ple de pors. Tres quartes parts dels nostres contratemps en la vida vénen per la temor del que pot succeir. Sembla una mena d’impost que l’home paga pel seu poder d’anticipar el futur. Ara bé, el major enemic de la por és el coneixement. Si coneixem el que cal fer per a la nostra protecció i ajuda, descobrirem el nostre coratge i podrem treballar amb serenitat” (“La Legió Blanca”, per James Harpole, s. XX, metge i escriptor anglès).
 • “És a partir d’innombrables actes de valentia i de fe que la història de la humanitat queda determinada. Cada vegada que hom defensa un ideal, o actua per millorar la sort dels altres, o lluita contra la injustícia, envia una ona d’esperança, i es creuen un milió de diferents centres d’energia i d’audàcia, les ones creen un corrent que pot ensorrar els més poderosos murs d’opressió i de duresa” (Robert F. Kennedy, 1925-1968, polític nordamericà).
 • “(La creativitat) implica el trencament dels patrons establerts per mirar les coses altrament, i la creativitat s’incorpora a tots els aspectes de la gestió d’una empresa, no sols la innovació, sinó els sistemes d’informació, les comunicacions, les finances, el marketing, la publicitat i la promoció, les relacions sindicals, la resolució de problemes, la planificació, el disseny, la I+D i les relacions públiques” (Edward de Bono, *1933, escriptor maltès, gran gurú del “pensament lateral”).
 • “Quan estic treballant en un problema, mai no pens en la bellesa. Pens només en la manera de resoldre el problema. Però quan he acabat, si la solució no és bella, sé que està malament” (Richard Buckminster Fuller, 1895-1983, inventor, arquitecte, científic, poeta i cosmòleg nordamericà).
 • “Sovint vivim enganyats i culpem allò que ens envolta quan el problema resideix més enllà. La nostra manca de llibertat prové de la nostra manca d’amor: ens creiem víctimes d’un context poc favorable quan el problema real (i, per tant, la seva solució) es troba adins nostre” (Jacques Philippe, sacerdot catòlic francès).
 • “Se’m ve mostrar una porta molt pesada i difícil d’obrir perquè les frontisses estaven travades. Aleshores, posant-hi unes gotes d’oli la porta es va anar obrint a poc a poc. Al final, solament empenyent amb la punta del dit ja n’hi havia prou. Utilitza cada vegada més l’oli de l’amor” (Eileen Caddy).

Pensar i, amb voluntat resolta, actuar

 • “Quan em veig sota pressió i la sent sobre mi, no caic en el pànic. Cerc la solució correcta, i després m’hi enfil” (“Magic” Johnson [Earvin Effay Johnson, Jr.], *1959, exjugador afreo-americà de bàsquet).
 • “Cap problema no pot resistir l’assalt del pensament sostingut” (François Marie Arouet Voltaire, 1694-1778, filòsof racionalista i escriptor il·lustrat francès).
 • “Feu tan bé com pugau totes les tasques, no importa com puguin semblar d’insignificants per a l’època. Ningú no n’aprèn més sobre un problema que la persona que hi actua a fons” (Sandra Day O’ Connor, *1930, 1ª dona membre del Tribunal Suprem dels Estats Units).
 • “No hi ha obstacle per a una força de voluntat excepcional, és a dir, concentrada. L’atenció concentrada venç tot problema, tard o d’hora, i l’obliga a mostrar-ne els detalls, tots cognoscibles per a una disposició mental donada” (Hermann Alexander von Keyserling, 1880-1946, filòsof i científic alemany).
 • “Plantar cara, sempre enfrontar, és la manera de resoldre el problema. Planta-li cara!” (Joseph Conrad [Joséf Teodor Konrad Nalegz Korzeniowski], 1857-1924, novel·lista anglès d’origen polonès).
 • “Els èxits no esborren la vergonya, l’odi, la crueltat, el silenci, la ignorància, la discriminació, la baixa autoestima o la immoralitat. Cobreixen per damunt, amb una versió creativa d’orgull i l’ego. Només la restitució, el perdó a si mateix i als altres, la compassió, el penediment i viure amb dignitat poden anar esborrant el passat” (Shannon L. Alder, autora anglosaxona).

Paciència

“Qui treballa no té temps d’odiar, qui odia no té massa temps de solucionar problemes i, a més, sovint confon odi amb acció”

 • “Si ets pacient en un moment d’ira, escaparàs a cent dies de tristesa” (Proverbi xinès).
 • “Tinguem paciència amb nosaltres mateixos: i que la nostra porció superior suporti el trastorn de la nostra part inferior” (St. Francesc de Sales, 1567-1622, bisbe catòlic, cofundador de la Congregació de la Visitació).
 • “La realitat és la principal causa d’estrès entre les persones que hi són en contacte” (Jane Wagner, *1935, escriptora nordamericana).
 • “Tingueu paciència amb tot el que no està resolt en el vostre cor, i tracteu, ara , d’estimar els problemes com a llibres escrits en un idioma estrany. Ara no cerqueu respostes, no us poden ser donades perquè no podríeu viure-les i d’això es tracta: viure-ho tot. Visqueu ara els problemes” (Rainer Maria Rilke, 1875-1925, considerat el major poeta alemany del s. XX).
 • “Però resulta molt curiós observar tantes vegades que tolerem molt millor les coses que sabem inevitables, que quan estàs contínuament pensant com trobar-hi algun alleujament” (3 agost 1943, Dietrich Bonhöffer, 1906-1945, pastor i màrtir evangèlic de l’Església clandestina antihitleriana).

— ENLLAÇOS RELACIONATS —

6 pensaments sobre “Problemes i solucions Part 2.1 (03 – Camí de la Solució)

 1. Retroenllaç: Estratègia i tàctica (Recopilatori) | Braços Oberts

 2. Retroenllaç: Psicologia (Recopilatori) | Braços Oberts

 3. Retroenllaç: Problemes i solucions Part 2.1 (05 – Oposicions i Pradoxes) | Braços Oberts

 4. Retroenllaç: Problemes i solucions Part 2.1 (04 – Utilitat dels Problemes) | Braços Oberts

 5. Retroenllaç: Problemes i solucions Part 2.1 (02 – Psicologia – Entrebancs) | Braços Oberts

 6. Retroenllaç: Problemes i solucions Part 2.1 (01 – Psicologia – De les Persones) | Braços Oberts

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.