Crisi i Oportunitats: Romandre o Superar-la (02)

(Pot ser lliurement reproduït, si és en llengua GSGFGFSDG0002 catalana i sens afany de lucre).

Crisi i Oportunitats: Romandre o Superar-la (02)

QUÈ FER DAVANT UNA CRISI

 • “Cada detall importa en una crisi” “Un líder o un home d’acció en una crisi gairebé sempre actua inconscientment i després pensa en les raons de la seva acció” (Jawaharlal Nehru, en hindi जवाहरलाल नेहर, 1889-1964, estadista de l’Índia).
 • “Analitzar la conjuntura suposa distingir entre allò urgent i allò important” (No en consta l’autor).
 • “Puc fer-hi res? Si la resposta és afirmativa elabora un pla: no hi ha crisi. Si la resposta és negativa, no hi ha tampoc crisi” (Autor desconegut).
 • “El secret de l’èxit és adonar-se que la crisi en el nostre planeta és molt més gran que decidir què fer amb ta pròpia vida, i si el sistema sota el qual vivim l’estructura de la civilització occidental comença a trontollar a causa del nostre egoisme i la cobdícia, llavors no farà cap diferència quan arriba l’ensorrada, de si tens un milió de dòlars o només un. L’únic treball que, en última instància, portarà quelcom de bo per a nosaltres és el treball de contribuir a guarir el món” (Marianne Williamson, *1952, autora i professora nordamericana, cap espiritual de Church of Today).
 • “En temps prehistòrics, l’home sovint només tenia dues opcions en situacions de crisi: lluitar o fugir. En els temps moderns, l’humor ens ofereix una tercera alternativa, lluita, fuig – o riu-te’n” (Robert Orben, *1927, màgic i comediògraf estadounidenc).
 • “Hem de ser jutjats per la manera com actuem en temps de crisi” (Johnnie Cochran, 1937-2005, advocat nordamericà).
 • “La violència domèstica i social comença generalment amb unes poques paraules d’enuig i uns pocs sentiments ferits desatesos, llavors l’enfrontament s’agreuja amb sentiments de traïció, de ràbia i de venjança. Els sentiments interiors de ràbia prompte cauen damunt de tots els aspectes d’una societat. L’èmfasi social multiplica diàriament amb cada nou informe sobre problemes polítics, abusos a menors, drogadiccions, violència laboral, escolars amb armes de foc, manca d’habitatge, guerres ètniques o qualsevol altra crisi. La causa de l’arrel de molts d’aquests èmfasis socials és la violència interior creada per una comunicació disfuncional entre el cor i la ment. Quan la pressió social augmenta, ens trobem davant una tria: la retirada esporuguida i l’aïllament -enfadats i amargats-, intemptar d’ignorar-ho tot plegat, o responsabilitzar-nos de les nostres pròpies reaccions davant la pressió” (“Freeze-Frame”, del Doc Lew Childre, escriptor i psicòleg nordamericà).

RESISTIR

 • “Encarat amb una crisi, l’home de caràcter cau de nou en si mateix. S’imposa el seu propi segell d’acció, n’assumeix la responsabilitat, la fa seva” (Charles-André-Joseph-Marie de Gaulle, 1890-1970, militar, polític i escriptor francès, President de la República de 1958 a 1969).
 • “Tanmateix, la combinació de la resistència civil, de grans mobilitzacions de masses i de les vagues, amb un cert grau de violència revolucionària, podria provocar una crisi en el camp enemic que en última instància conduiria a canvis essencials” (Joe Slovo, lituà de família jueva, 1926-1995, polític sudafricà, cap del PC sudafricà).
 • “La fortalesa no prové de vèncer. Les pròpies lluites despleguen les pròpies fortaleses. Quan anem per camins de duresa i decidim resistir, això és la força” (Arnold Alois Schwarzenegger, *1947, culturista, actor, model, home de negocis austro-nordamericà i 38è governador de Califòrnia).
 • “Si patiu una crisi, adés en un vaixell adés allà on tresqui, hi ha herois que se n’elevaran per damunt” (Jerry Bruckheimer, *1945, productor de cinema i sèries de Detroit, d’origen judeo-alemany).
 • “Cada gran crisi de la història humana és un pas de les Termòpiles, i sempre hi ha un Leònides i els seus tres-cents per morir-hi, si no poden vèncer” (George William Curtis, 1824-1892, escriptor i orador de Nova Anglaterra).
 • “Assumiràs la veu d’un poble,
  i serà la veu del teu poble,
  i seràs, per sempre, poble,
  i patiràs, i esperaràs,
  i aniràs sempre entre la pols,
  et seguirà una polseguera.
  I tindràs fam i tindràs set,
  no podràs escriure els poemes
  i callaràs tota la nit
  mentre dormen les teues gents,
  i tu sols estaràs despert,
  i tu estaràs despert,
  i tu estaràs despert per tots,
  No t’han parit per a dormir:
  et pariren per a vetlar
  en la llarga nit del teu poble.
  Tu seràs la paraula viva,
  la paraula viva i amarga.
  Ja no existiran les paraules,
  sinó l’home assumint la pena
  del seu poble, i és un silenci.
  Assumiràs…”
  (Vicent Andrés Estellers, Burjassot, l’Horta, 1924 – València, 1993; periodista i poeta eròticopatriòtic valencià, considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània).
 • “La resistència noviolenta que dirigeix Gandhi és més activa que no pas la violenta. Exigeix intrepidesa, més esperit de sacrifici, més disciplina, més esperança. Actua ensems en el plànol de les realitat constatables i en el de la consciència. Obra un capgirament pregon en els qui la practiquen i de vegades unes conversions sorprenents en aquells contra els quals és exercida” (“Peregrinatge a les fonts”, d’en Giuseppe Giovanni Lanza del Vasto, 1901-1981, deixeble cristià europeu de Gandhi).

ERRADES DAVANT UNA CRISI

“L’actitud de la gent està demanant a crits més corrupció, més lladres, més merda, més misèria, més repressió i més emigració a l’estranger, i sembla que en tindran a desdir. Perquè ningú no vol millorar ni canviar res de la misèria pròpia ni de l’ambiental”

 • “Massa gent està pensant en la seguretat en comptes de l’oportunitat. Semblen més temorencs de la vida que no pas de la mort” (James Francis Byrnes, 1882–1972, polifacètic polític nordamericà).
 • “En el millor dels casos, els nostres dies estan comptats, de totes maneres. Així que seria un crim contra la natura per a qualsevol generació de prendre la crisi mundial tan solemnement, que bandegi el gaudi de les coses per a les quals van ser dissenyats d’entrada: l’oportunitat de fer una bona feina, de gaudir dels amics, d’amorosir-nos, de jugar amb una pilota i per fer saltirolejar un nin” (Dracul Alistair Cooke, *1908, periodista i comentarista).
 • “Trob que vam perdre una gran part de simpatia i suport amb la forma en què van dur la crisi, allò més important crec que fou quan semblàvem aferrar-nos a moltes coses a la vegada, en lloc d’identificar les nostres prioritats d’una manera molt més responsable” (Wilbert Joseph Tauzin, II [Billy Tauzin], *1943, polític cajun –francòfon- de lobbies nordamericans).
 • “Hi ha una crisi de capital humà en el govern federal. No sols estem perdent les dècades de talent de funcionaris que es jubilen, sinó que no estem fent prou per crear i desplegar la pròxima generació de servidors públics” (Daniel Kahikina Akaka, *1924, senador demòcrata de Hawai).
 • “Trob que vam perdre una gran part de simpatia i suport amb la forma en què van dur la crisi, allò més important crec que fou quan semblàvem aferrar-nos a moltes coses a la vegada, en lloc d’identificar les nostres prioritats d’una manera molt més responsable” (Wilbert Joseph Tauzin, II [Billy Tauzin], *1943, polític cajun –francòfon- de lobbies nordamericans).
 • “A Europa hom viu una mena d’hivern eclesial que acompanya un hivern cultural. Hi ha una crisi d’expectativa històrica, una manca d’esperança. És una Església sens esperança…” (Leonardo Boff, *1938, teòleg de l’alliberament brasiler, de família del Veneto, perseguit per la Cúria Vaticana).
 • “Jo crec amb tot el meu cor que estar al servei dels Estats Units significa estar-ho pel Déu que tant ha beneït la nostra terra. Hem menester de l’ajuda de Déu per a guiar la nostra nació a través de mars tempestuosos. Però no podem esperar que protegesca els Estats Units en una crisi si L’abandonem quan entrem en el nostre viure diari” (Ronald Reagan, 1911-2004, 40è president nordamericà durant 1981-89).

Un pensament sobre “Crisi i Oportunitats: Romandre o Superar-la (02)

 1. Retroenllaç: Crisi (Recopilatori) | Braços Oberts

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.